SÄÄNNÖT / RULES

Pisteet

Pisteenlasku tapahtuu Problemator– sovelluksella.

Karsintojen pisteet lasketaan Koivukylä-metodilla. Koivukylä-metodissa jokainen reitti on lähtökohtaisesti 100 pisteen arvoinen. Tämä pistemäärä jaetaan jokaisen reitin suorittaneen kesken kussakin sarjassa. Jos siis vaikkapa naisten sarjassa vain kaksi kilpailijaa pääsee reitin saa molemmat 50 pistettä. Jos reitin pääsee 100 kiipeilijää, saa jokainen reitin suorittanut yhden pisteen.

Tällä kaudella pisteenlaskussa on mukana ”flash-kerroin” eli kiipeilemällä reitin ensimmäisellä yrityksellä pisteet kerrotaan kertoimella 1,2. Jos reitti menee toisella yrittämällä on kerroin 1,1. Kolmannesta yrityksestä eteenpäin kerroin on 1. Problematorissa ensimmäinen ja toinen yritys merkitään näillä numeroilla ja kolmannesta yrityksestä eteenpäin merkitään “yritykset” kohtaan numerolla 3. Jos kiipeilijä siis pääsee reitin toisella yrittämällä, merkitään “yritykset” sarakkeeseen 2. Jos puolestaan kiipeilijä suorittaa reitin vaikkapa viidennellä yrityksellä merkitään sarakkeeseen numero kolme.

Kauden jokaisen osakilpailun pisteet lasketaan mukaan kokonaiskiertueen pisteisiin eli kaikki kisat ovat merkitseviä ja yhtä arvokkaita. Pisteitä osakilpailuista saa oheisen taulukon mukaisesti.

Osakilpailut käydään lauantaisin. Karsinta-aika on maksimissaan kolme tuntia. Yksittäisissä osakilpailuissa on mahdollista järjestää myös porrastettu karsinta, jos osallistuja on niin paljon, että tämä on sujuvan tapahtuman vuoksi välttämätöntä. Tällöin karsinta käydään kolmituntisena ja karsintaryhmien välillä on tunnin päällekkäisyys. Yhteensä karsinta-aika tällöin on siis viisi tuntia ja kunkin kiipeilijän kiipeilyaika kolme tuntia. Mahdollisesta porrastetusta karsinnasta ilmoitetaan ennen osakilpailua julkaistavassa kisatiedotteessa. 

Kilpailureitit tulee aloittaa merkityistä lähtöotteista ja reitti päättyy merkittyyn toppiotteeseen/volumeen. Kullakin reitillä saa käyttää ainoastaan reitille tarkoitettuja otteita. Toppi tulee saada hallitusti ja ylimmässä otteessa tulee pystyä pysähtymään kolmen sekunnin ajaksi. Ennen kilpailua järjestettävässä kisainfossa käydään läpi tarkemmat ohjeet ennen karsinnan aloitusta. Se on myös hyvä hetki esittää kysymyksiä, mikäli joku asia on epäselvä.

Reittien määrä karsinnoissa on 25-30 kpl.

Kaikissa osakilpailuissa järjestetään finaalit miehille ja naisille. Finaali alkaa 2-3h teknisen tauon kuluttua karsinnan päättymisestä. Tarkka aikataulu ilmoitetaan kunkin kisan kisatiedotteessa. Finalistien tulee olla eristyksessä kilpailujärjestäjän ilmoittamana ajankohtana. Kummankin sarjan viisi parasta pääsee kisan finaaliin. Karsinnan mahdollisessa tasatilanteessa käytetään ns. +2 osallistujaa sääntöä eli enimmillään finaaliin otetaan seitsemän finalistia/sarja, muuten vähintään kolme finalistia. 

Molemmissa sarjoissa on neljä finaalireittiä/sarja. Reitit esitellään yhteisesti kaikille finalisteille ennen finaaleja. Reittikatselmukseen käytetään 2 min/reitti. Kilpailijat eivät näe toisten suoritusta finaalissa. Miehet ja naiset voivat kiipeillä finaalissa samaan aikaan. Kilpailijalla neljä minuuttia aikaa suorittaa kukin finaalireitti. Reitin saa kiivetä loppuun, jos ehtii reitille neljän minuutin puitteissa eli finaalin aikasääntö on 4+ minuuttia.

Finalistien kokonaiskiertueen pisteet tulevat finaalien perusteella. Finalistin karsintasijoitus ei siis välttämättä ole finalistin lopullinen sijoitus vaan osakilpailusijoitus määräytyy finaalin perusteella. Tällöin esimerkiksi karsinnoissa kolmanneksi sijoittunut saa osakilpailusta viimeisen finaalipaikan oikeuttamat pisteet. Jos vaikkapa finaalissa on viisi kilpailijaa, tulee finaaliin osallistumattoman kilpailijan tulokseksi 5. sija.

Finaalireitillä on merkattu erikseen ns. zone otteet, joiden hallittu saavuttaminen saattaa ratkaista mahdollisissa tasatilanteissa kilpailijoiden välillä jos topit menevät tasan. Zone katsotaan saavutetuksi jos otteesta saa hallitusti kiinni joko kädellä tai jalalla. Mahdollisissa kilpailijoiden välisessä tasatilanteessa voittajan ratkaisee saavutettujen toppien määrä. Jos topit menevät tasan ratkaiseen saavutettujen zonejen määrä. Jos senkin jälkeen ollaan tasatilanteessa ratkaisevat yritykset toppiin ja yritykset zoneen. Mitä vähemmillä yrityksillä kilpailija on saavuttanut topit ja/tai zonet, sitä parempi. Jos tämänkin jälkeen finaalissa tilanne on tasan sijoitus ratkaistaan karsintatuloksien perusteella.

Jokaisessa kisassa on päätuomari. Tarvittaessa päätuomari tekee päätöksen, miten mahdolliset kiistatilanteet ratkaistaan.

Finaalit streamataan verkkoon yleisön katseltavaksi. Tapahtumissa otetaan myös valokuvia ja Boulderliiga ja kisan järjestävä halli pidättää oikeudet kuvien julkaisuun. Ilmoittautumalla ja osallistumalla osakilpailuun kiipeilijä hyväksyy nämä ehdot.

Palkinnot

Osakilpailuissa kaikkien sarjojen kolme parasta palkitaan tavarapalkinnoin. Osakilpailukohtaiset tavarapalkinnot ovat arvoltaan 10-50 €/palkinto.

Naisten ja miesten sarjassa koko kiertueen parhaat palkitaan rahapalkinnoin. Koko kiertueen tittelit ja rahapalkinnot jaetaan koko kiertueen yhteispisteiden perusteella ja kaikki osakilpailuit ovat samanarvoisia. Erillistä kiertueen superfinaalia ei järjestetä. Kokonaiskiertueen palkintosijojen tasatilanteessa palkintorahat jaetaan saman sijoituksen saavuttaneiden kesken. Tällöin esimerkiksi jaetulle ykkössijalle päätyneiden osallistujien palkintosummaksi tulee kokonaiskiertueen ensimmäiselle ja toiselle sijalle varattu palkintosumma jaettuna tasan sijoituksen jakaneiden kesken. Jäljelle jäänyt kolmas palkintosumma jaetaan näiden jälkeen kokonaistuloksissa sijoittuneelle kilpailijalle.

Nuorten kokonaiskiertueen molempien sarjojen kolme parasta palkitaan tavarapalkinnoin. Sama koskee myös supernaisten ja ikämiesten sarjoja.

Kiertueen parhaimmisto palkitaan viimeisen kisan yhteydessä.

Vakuutukset

Kilpailun järjestäjä ei ole vakuuttanut kiipeilijöitä kiipeilyssä mahdollisesti sattuvien loukkaantumisten varalle. Kilpailija vastaa itse kiipeilyn vakuutusturvastaan. Kiipeilyssä tulee noudattaa varovaisuutta ja noudattaa kunkin kisoja järjestävän hallin turvallisuusohjeita ja henkilökunnan kehotuksia.

Tiedottaminen

Boulderliigan verkkosivut (www.boulderliiga.fi) toimivat liigan virallisena tiedotuskanavana. Osakilpailujen kisatiedotteet julkaistaan verkkosivuilla viimeistään kaksi viikkoa ennen kutakin osakilpailua. Osakilpailun ilmoittautuminen alkaa viimeistään kaksi viikkoa ennen osakilpailua ja päättyy kisaviikonloppua edeltävänä keskiviikkona klo 23.

Kilpailuissa on usein valo- ja videokuvaajia, joiden ottamia valokuvia ja videomateriaalia julkaistaan niin Boulderliigan kuin hallien omissa kanavissa. Ilmoittautumalla ja osallistumalla osakilpailuun hyväksyt kuvien ja videomateriaalin julkaisemisen. Julkaistu kuva voidaan kuitenkin poistaa osallistujan toiveesta. Tarvittaessa voit lähettää pyynnön osoitteeseen info@boulderliiga.fi.

Jaa Boulderliigan ilosanomaa sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #boulderliiga. Uusituille nettisivuille tulee kuvagalleria tällä aihetunnisteella merkityistä kuvista eli siellä pääset näppärästi takaisin kisatunnelmiin myös kisojen jälkeen!

Osallistujarekisteriä ylläpitää ja hallinnoi Problemator- sovelluksen taustalla toimiva yritys Cave Oy, joka vastaa myös tietokannan rekisteriselosteesta. Aplikaation yksityisyyskäytäntöihin pääset tutustumaan Problematorin verkkosivujen alalaidasta löytyvästä “Privacy policy” kohdasta. https://www.problemator.fi